Muzemo koliko ima

Bez autora
Aug 25 2010

Mleka i dalje nema dovoljno. Procenat masnoće i vek trajanja mogu da biraju samo potrošači koji dobro porane, pošto su rafovi tokom dana već ispražnjeni. Prerađivači kažu da im već danima stižu značajno manje isporuke sirovog mleka, pa se prozivodi i sve manje sira i maslaca. Povratak na stare količine mlekare ne očekuju pre novembra. Proizvođači, s druge strane, veruju da problem nije na njihovoj, već na adresi prerađivača. U „Imlek“, koji je najveći prerađivač u zemlji, već danima stižu više od 20 odsto smanjene količine sirovog mleka, pa je prepolovljena i proizvodnja sira. Početkom avgusta maslac se uopšte nije pravio, a ovih dana iz fabrike izađe oko dve tone ove namirnice. Oni veruju da su odgovorni loši vremenski uslovi, nagli pad i rast temperature, zbog kojih su krave proizvodile manje mleka. Drugi problem je slaba podrška države farmerima, koja je dovela do smanjenja stočnog fonda.

Muzemo koliko imaMleka i dalje nema dovoljno. Procenat masnoće i vek trajanja mogu da biraju samo potrošači koji dobro porane, pošto su rafovi tokom dana već ispražnjeni.

Prerađivači kažu da im već danima stižu značajno manje isporuke sirovog mleka, pa se prozivodi i sve manje sira i maslaca. Povratak na stare količine mlekare ne očekuju pre novembra. Proizvođači, s druge strane, veruju da problem nije na njihovoj, već na adresi prerađivača.

U „Imlek“, koji je najveći prerađivač u zemlji, već danima stižu više od 20 odsto smanjene količine sirovog mleka, pa je prepolovljena i proizvodnja sira. Početkom avgusta maslac se uopšte nije pravio, a ovih dana iz fabrike izađe oko dve tone ove namirnice. Oni veruju da su odgovorni loši vremenski uslovi, nagli pad i rast temperature, zbog kojih su krave proizvodile manje mleka. Drugi problem je slaba podrška države farmerima, koja je dovela do smanjenja stočnog fonda.

Uroš Šećerov, lider Konzorcijuma proizvođača mleka pita se, međutim, kako to da je do nestašice mleka došlo baš u avgustu, a u julu je mleka, kratkotrajnog i dugotrajnog, bilo dovoljno, da li su to krave naglo smanjile količine mleka koje daju?

- Pre nego što smo, krajem jula, najavili da bi mogli da prekinemo isporuke mleka, u prodavnicama ga je bilo dovoljno - podseća Šećerov.

Šećerov napominje da rešenje ovog problema treba tražiti u telu, koje bi bilo formirano pri Vladi, u kom bi se našli predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, prerađivača mleka i vlasnika farmi. Tada bi se „pratilo“ mleko, od krave do police u radnji, a izbegle bi se sve mahinacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik